Isnin, 17 Julai 2017

Berak Sambil Selfie

Lol. Apa dah jadi ngan budak ni huh? Ada masalah mental ke apa? Masa berak pun nak selfie ker?.Adoi ai..

Rabu, 17 Mei 2017

Sulaiman Yassin Tampar David Teo Depan Najib di TN50

Suasana Dialog Transformasi Nasional (TN50) yang diadakan bersama Perdana Menteri Najib Razak malam semalam bertukar tegang apabila pelakon komedi Sulaiman Yassin secara tiba-tiba mengasari penerbit filem David Teo.

Kejadian itu berlaku ketika penerbit itu cuba bertanyakan soalan kepada perdana menteri, sebelum pelawak yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Over meluru ke arah Teo dan menamparnya.

Kekecohan itu berlaku di depan perdana menteri dan isterinya Rosmah Mansor. Teo sebelum itu menyatakan pandangannya supaya moderator dialog yang juga pelakon Rosyam Noor tidak hanya membuka soalan kepada ahli seni yang duduk di barisan depan, dan tidak mengetepikan peserta di barisan belakang.

Bagaimanapun, Rosyam berjaya menenangkan keadaan dan pada akhir majlis, beliau meminta Teo dan Mat Over tampil ke pentas dan saling bermaafan.

video

Isnin, 15 Mei 2017

WannaCry Virus

Sebenarnya virus sedemikian dulu i pernah kena 2 tahun yang lepas. Di mana file, pictures, apa2 lah semua bertukar format kepada entah apa jenis format file. Semua xboleh buka. Kemudian, komputer akan pop out satu skrin yang menyatakan bahawa jikalau i hendak membuka semula semua files i tersebut, i dikehendaki membayar 1000 usd!!!!Mak oii, mahal giler lah. I xbayar pun, i format komputer i. So berhati-hati berlayari laman web tertentu dan pastikan tidak download apa2 aplikasi yang tidak sah kerana ia mungkin merupakan sejenis virus atau malware.

Jika korang ada tgk berita, ia menyatakan Windows 10 ke bawah, kebanyakan semua kena attack virus wannacry. So jika korang masih pakai Windows XP, Windows 7 atau 8, cepat2 tukar. Windows 10 mahal? Xmahal pun, korang boleh beli key original tanpa CD di cheapkeypro.com, murah jer, xsampai rm100 pun.



Rabu, 10 Mei 2017

Video :Cincin Tersangkut Pada Kemaluan

Kejadian ni berlaku pada tahun lepas di Pulau Pinang. Seorang budak laki berumur 20 tahun memakai gelang cincin pada zakarnya dan gagal untuk mengeluarkannya dan akhirnya dikejarkan ke hospital apabila mengalami kesakitan pada kemaluannya dan bengkak sehingga menjadi hitam. Anggota bomba mengambil masa selama 7 jam untuk mengeluarkan cincin gelang besi tersembut.

So korang jangan sesekali cuba memakai cincin gelang zakar tu tau? Kononnya gelang cincin akan menjadikan konekmu besar dan panjang? Lol. Gua takut sebelum konekmu menjadi besar dan panjang, cincin tu telah menyebabkan "kerosakan" pada senjata korang.



Video 18sx
video



Selasa, 7 Mac 2017

Instagram Bertukar Wajah Baru ?

Ri ni buka Instagram, dapati ia telah bertukar WAJAH BARU! Tgk gambar di bawah...


Diperbesarkan..
Biar betul begini rupanya Instagram? Ni macam logo Android Play Store jer.  I dah restarted, tapi tetap sama logonya. Adalah Instagram telah bertukar wajah baru? Hmmm...

Isnin, 6 Mac 2017

Pengawai Kedutaan Korea Utara Dilarang Keluar Dari Malaysia

Pemimpin Korea Utara : Kim Jo-Un
Hari ini Timbalan Perdana Menteri @ Timbalan Dalam Negeri Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengarahkan Jabatan Imigresen Malaysia melarang pengawai kedutaan Korea Utara yang berada di Malaysia keluar dari Malaysia berikutan daripada Korea Utara sekat pengawai kedutaan Malaysia yang berada di Korea Utara keluar dari Korea Utara sebelum ni.

Nampaknya ketegangan kedua-dua negara makin memuncak susulan kematian Kim Jong-nam, abang pemimpin Korea Utara Jong-un.


Sabtu, 4 Mac 2017

Harga Petrol akan diumum Mingguan




Mulai bulan Apr iaitu bulan depan, kerajaan akan mengumumkan harga minyak petrol ron 95, ron 97 dan diesel pada tiap2 minggu. Bermaknanya sebelum ni harga minyak petrol yang diumumkan pada tiap2 bulan akan digantikan dengan setiap minggu. Penukaran ini disebabkan perubahan harga minyak sedunia dan kadar tukaran mata wang asing yang semakin tinggi dan tidak menentu.

Pada pendapat korang, adakah penukaran ni manfaat kepada kita atau sebaliknya?

Khamis, 2 Mac 2017

Harga Gula Pasir Naik Lagi?

Ya, harga gula pasir di Malaysia telah naik lagi pada harga RM2.95 sekilo berkuatkuasa pada 1 Mac 2017 (semalam). Sebelum ni harga gula pasir ialah RM2.84 sekilo, jadi telah naik sebanyak 11 sen.


Setiap kali fenomena kenaikan barangan keperluan seperti tepung gandum, beras ataupun gula pasir, maka peniaga2 yang meniaga makanan akan menaikkan sekali harga makanan mereka. Contohnya gula pasir telah naik 11 sen sekilo, maka mereka akan naik bagi setiap gelas minuman anggaran sebanyak 10-30 sen. Kenaikan harga gula pasir pada 11 sen sekilo, tetapi mereka naik anggaran sebanyak 10-30 sen segelas!! Soalan saya, adakah setiap gelas minuman kena tambah setengah kilo gula pasir ataupun sekilo?? Selalunya cam ni, setiap kali kenaikan harga barangan tertentu, maka harga barang lain akan naik mendadak.

Inflasi di Malaysia semakin tinggi, tetapi nisbah purata pendapatan bulanan penduduk Malaysia jauh lebih rendah daripada kos sara hidup yang kian meningkat. Fenomena orang yang kaya akan bertambah kaya dan orang yang miskin akan bertambah miskin akan terjadi apabila inflasi semakin tinggi.


Gas Saraf VX - Gas Paling Beracun di Dunia

Pembunuhan Kim Jo Nam sehingga ri ni sudah berlalu lebih dari 2 minggu. Sejak kematian Kim Jo Nam pada 13hb Februari bulan lepas di KLIA2 Lapangan Terbang Antarabangsa Malaysia, satu dunia heboh dengan berita ni. Daripada kes ni, seluruh dunia kenal apa tu gas saraf VX. Kalau korang masih x tau apa tu VX, mae abang cerita kan, hehe. Gas saraf VX  merupakan gas paling beracun di dunia ni yang boleh meragut nyawa seseorang dalam beberapa minit jer.

Seperti kes Kim Jo Nam, beliau meninggal dunia dalam masa 15-20 minit jer selepas terhidu gas beracun tu. Pembunuhan Kim Jo Nam hanya memakan masa kurang dari 3 saat sahaja. Pembunuh pompuan dari Indon & Vietnam tu, salah seorang menggunakan kain menutup mulut dan hidung Kim Jo Nam dan lagi seorang sapu mata beliau, masa yang diambil hanya 2 saat lebih jer!

Kesan VX ialah ia boleh menyebabkan sistem penafasan dan sistem saraf manusia terganggu. Pengambilan dos yang banyak boleh menyebabkan seseorang tu hilang penafasan dan kekejangan badan sehingga seseorang tu mati. Dahsyat kan? Sebenarnya pengkajian senjata kimia oleh Korea Utara dah lama wujud dan Gas Saraf VX merupakan salah satu bahan kajian Korea Utara juga.


Kim Jo-nam (foto: Facebook)

Apa yang i risau sekarang ialah... Adakah mungkin selepas kemunculan gas beracun VX ni akan datang semakin banyak "pembunuh" yang akan menggunakannya untuk melakukan pembunuhan? Pernahkah korang bayangkan kalau satu hari, Korea Utara menghasilkan satu "senjata VX" yang mungkin boleh membunuh beribu-ribu orang dengan serta merta tanpa pendarahan? Apabila masa tu tiba, maka dunia dah hampir kiamat dah i rasa.

Berikut adalah video pembunuhan Kim Jo Nam di KLIA2 Lapangan Terbang Malaysia, sekiranya korang masih belum tonton video tersebut, ini dia video di bawah.
 

Rabu, 1 Mac 2017

Line Customer Service Redone Malaysia Memang Teruk

Merujuk kepada tajuk entri di atas, memang benar apa yang i sebut tu, sebab sejak dari semalam hingga ri ni i dah cal sebanyak 28 kali dah!! 3 panggilan berjaya disambungkan, tapi yang lebih tu langsung xboleh akses nombor khidmat pelanggan tu iatu 1909. Daripada 3 panggilan yang berjaya disambungkan itu, penat2 i tunggu selama 4 mins, tiba2 line putus pulak! Adui ai..celaka betul!! Menyirap!


Tengok bawah ni.
Boleh korang bayangkan x, kalau korang try cal member u sebanyak 3 kali ke atas , mesti korang dah mula menyirap kan? Apatah lagi ni 28 kali!!! 

I dah pernah pakai Celcom ,maxis dan Digi, Redone punya khidmat pelanggan merupakan yang terburuk sekali!! Xpernah i menghadapi situasi cam ni before, this is the 1st time. Memang tidak menafikan bahawa rangkaian network Redone boleh tahan juga bagus, tapi khidmat pelanggan mereka teruk lah, harus dipertingkatkan lagi. Pendapat i, betapa bagusnya produk atau servis bisnes u, khidmat pelanggan sekarang memainkan peranan yang amat penting. Kalau CRM u weak, then U ARE TOTALLY OUT!